top of page
cover web.jpg

WEBSHOP

„Monada” je prva hrvatska craft kola, odnosno „osvježavajuće piće za djevojke i mladiće”, a nastala je inspirirana bogatom povijesti proizvodnje bezalkoholnih pića u Rijeci.

Što je Monada?

DSC_5822.jpg

Pojavom prve kole kod nas, negdje sredinom pedesetih godina, mnogi su riječki sinovi, koje su očevi sa sobom odvodili u kavanu kako bi se majke i kćeri na miru posvetile kućanskim poslovima (jer to je u to vrijeme predstavljala ravnopravnost spolova), prestali piti gemišt iz otavića i prešli na piće prigodnije njihovim godinama. Dolazak prve kole pomogao je srušiti mnoge stereotipe tog vremena. Vremena se, srećom, mijenjaju, ali neke ljubavi ostaju zauvijek.

Prvi batch visokoeksperimentalnog uzorka “Monade” proizveden je u superekskluzivnoj nakladi od 200 komada, specijalno za ceremoniju otvorenja Europske prijestolnice kulture, kada je opipavanje pulsa dovelo do zaključka kako smo na putu da napravimo zaista dobar proizvod. Tu prvu noć Monada je planula, baš kao i kasnije EPK.

Monada se proizvodi od najkvalitetnijih sirovina dostupnih na tržištu, počevši od vrhunske hrvatske borovice, preko izuzetno aromatičnog kardamoma, pa sve do najboljih dostupnih voćnih pirea.

Osim klasičnog okusa kojim dominiraju karamelaste note, Monada se proizvodi i u intenzivnim voćnim okusima prave trešnje i manga.

monada cola

Cherry, cherry,

tijelo mi treperi

Kako je nastala Monada?

Eksperimentirali nismo dugo, ali jesmo intenzivno. Kao što je danas popularno napomenuti, proizvod nije testiran na životinjama, ali je zato intenzivno testiran na našim suprugama, djeci, rođacima i prijateljima. Tek je tamo negdje petnaesta receptura napokon okrznula ono što smo mi priželjkivali.

 

Željeli smo intenzivan okus, bogat biljnim i karamelastim notama. Mediteran kakav je nekad bio. Željeli smo da to zaista bude craft kola sa svom raskoši svog okusa. Da čovjek nakon nje podrigne k’o čovjek. I uspjeli smo! Podriguje se spektakularno! Ali ono što smo apsolutno željeli izbjeći jest onaj osjećaj kad gazirano piće uleti u nos i napravi kaos. “Monada” ima nježan, svilenkasti kick koji posebice dolazi do izražaja kad se servira onako kako mi to preporučujemo – u velikoj čaši kupljenoj u lokalnom supermarketu, komadić kvalitetne limete ili naranče kupljene kod tete na placi te obiljem leda s lokalne benzinske crpke.

 

Kako bi Monada zaista bila kreirana u uvjetima kakve kvalitetne pizdarije i zahtjevaju, zadesila nas je najveća zdravstveno-ekonomska kriza u povijesti supstancijalnog bitka, zbog čega se plasman konačne monade odgodio za gotovo beskonačno. Taj je period naš Master Soda (sličnost je s Ratovima zvijezda potpuno slučajna) iskoristio kontemplirajući o najsavršenijem omjeru komponenti craft kole, što je krajnji proizvod učinilo spektakularnim, barem po riječima naše uže obitelji i bliskih prijatelja.

_DSC0063_pp.jpg

Gdje piti Monadu?

UZ VRHUNSKO PIVO

King's caffe

Riječku King's franšizu čine četiri, a uskoro i 5 pubova, od čega se 3 nalaze u Rijeci, i to kod Fine, kažališta Ivana pl. Zajca te na željezničkom kolodvoru, dok se 2 mogu pronaći na otoku Krku, i to i Malinskoj i gradu Krku.

UZ VRHUNSKU PIZZU

Monada voli najbolju pizzu

Napoli, Aquarius, Rumore, Peperoncino... imena su koja su poznata ne samo u Istri, nego i šire, a veže ih ljubav prema kvaliteti i vrhunskoj namirnici.

"Može!"

Samouvjereno izjavljuje JD (9) nakon

trideset i šestog degustiranog uzorka.

bottom of page